Prestation i balans

(Photo by Silas Baisch on Unsplash)

När idéer blir verklighet

Det finns en stor glädje i att prestera och aktivera den delen av hjärnans motivationssystem, som kallas driv- och utforskarsystemet. Rent fysiologiskt aktiveras belöningssystemet med dopamin som ger en behagliga känslor. I drivsystemet kommer lusten att lära nytt, det ger energi och hjälper oss att styra mot våra livsmål. Du utvecklas av att vara i driv- och utforskarsystemet!

När vi är aktiva händer en massa positiva saker med oss. Vi får glada tankar som:

  • Jag vill ha
  • Jag vill ha koll på läget
  • Jag är bäst
  • Jag vågar och tar plats

Driv- och utforskarsystemet ger förmåga att omsätta idéer till verklighet genom förmågan att planera och ha en målfokuserad uppmärksamhet.

 

Vad väcker din din nyfikenhet och lust att utforska? (Photo by Marija Zaric on Unsplash)

Honungsfällan – överanvändning

I dag till skillnad från när evolutionen utvecklade vårt driv- och utforskarsystem, kan vi överanvända systemet. Göra oss  beroende av dopaminkickarna, det blir en honungsfälla.  Till slut har vi slitit allt för hårt på kroppen och hjärnan med utmattning som följd. Vi får svårt att varva ner och det kan uppstå problem med återhämtningen.

Ibland blir det fel

En mindre vacker del av överanvändningen är att vi blir hänsynslösa, egoistiska och bara ser till egna behov och mål. Det kan begränsa förmågan att tänka, reflektera, vi får helt enkelt tunnelseende. Har du någon gång stört en kollega eller själv blivit störd när du varit väldigt fokuserad och upptäckt att irritation blir responsen? Helt ärligt är det så du vill bli bemött eller vill bemöta någon annan?

Driv- och utfroskarsystem med uthållighet och njutning

Nu är skapande och prestation naturligtvis inte ett problem, utmaningen är att hitta en bra balans! En bra kombination för att vara i balanserad prestation är  att regelbundet och medvetet ta dig till hjärnans system för återhämtning och trygghet. Att röra dig mellan aktivitet och det som lugnar ner och samlar kraft.

En bra affirmation kan vara: Jag är lugn och fokuserad eftersom den hjälper till med närvaro och dämpar överaktivitet i driv- och utforskarsystemet men ändå bejakar aktivitet och skapande.